Share This Post

Retuširanje / Uncategorized

Retuširanje – nekad i sad

Istorija retuširanja: spoj fotografa i retušera u eri analogne fotografije

Bio je to komplet od četiri komada filma, 24×36 mm, dakle standardnog „Lajka“ formata, obični crno-beli negativi, u kesicama od mat papira. Svaka kesica je nosila naslov: send, gravel… za druge dve se imena ne sećam. I nisu bile jeftine! Sve to je bilo zapakovano u lepe lakovane kartonske korice, neke čuvene foto firme iz sveta. A ideja? Ideja je bila da ako taj negativ, preklopite sa negativom koji ste snimili, pa sve u mračnoj komori projektujete na foto papir, dobićete efekat zrnastosti ili već čega. Maestralno! Nisam bio živ dok to nisam kupio! I sada imam taj komplet… a kupio sam ga pre nekih recimo 40 godina…nedavno dakle..
Kod kuće svi imamo albume sa dragim uspomenama. Uspomene su i u kitnjastim kutijama od kartona, a najčešće u albumima sa tvrdim koricama gotovo umetničke izrade. A unutra, sa crno belih fotografija, gledaju nas … deda u uniformi, sa sabljom, gomilom ordenja na grudima i brkovima ala Petar I čvrsto i nepoklolebljivo zagledan u kameru… stric i strina na venčanju, ona u beloj venčanici, malo se nagnula ka stricu, oboje presrećni…kum u lovu, kraj njega njegov omiljeni pas Vihor…
Lepe uspomene! Svi ih imamo… i svi pomislimo, eh da je tada bio Photoshop, verzija ta-i-ta, ne bi te medalje na dedinim grudima bile malo mutne, a iza strica i strine bi se pozadina blurovala…

I svi pomislimo kako su fotografija i obrada mnogo napredovali. A da li je tako…

Danas vlada široko rasprostranjeno i pogrešno mišljenje da je umetnost retuširtanja rođena pronalaskom Fotošopa. Tačno, digitalno retuširanje je relativno nov proces, ali analogno retuširanje nastalo je i išlo ruku pod ruku sa fotografisanjem još od nastanka fotografije početkom 19. veka.
Postojao je čitav niz tehnika koje su se od vajkada koristile u mračnoj komori – osvetljavanje i dosvetljavanje, uklanjanje ogrebotina, stvaranje zamućenja (blur-a), airbrushing-a, bojenje negativa, docrtavanja na negative; foto montaže, ili kombinovano štampanje fotografija korišćene su za manipulaciju istorijskim dogadjajima ili za stvaranje fotografija koje liče na umetničke slike (jedna od poznatih fotomontaža je znamenita fotografija Nikole Tesle, okruženog munjama, koja zapravo predstavlja duplu ekspoziciju na foto ploči prim. prev,). Interesantno, ali post processing nije korišćen samo u modnoj ili beauty fotografiji, već je korišćena za manipulacije u političkoj fotografiji. Pa, osvrnimo se na neke od najpoznatijih retuširanih fotografija, nastalih pre korišćenja Fotošopa.

Fading Away by Henry Peach Robinson, 1858
Na samrti, Henry Pič Robinson, 1858

unnamed

“Na samrti” je Robinsonova najpopularnija fotografija nastala sklapanjem slika. Fotografija je stvorena u mračnoj komori, iz rukom dodavanih detalja, u tehnici poznatoj pod imenom kombinovana štampa. Tehnika se sastoji od kombinovanju različitih negativa uz podešavanje ekspozicije, a sa ciljem da se dobije fotografija kakvu je umetnik zamislio.

Portert holivudske glumice Džoane Kraford, Džordž Harel, 1931

Fotografiju glumice Džoane Kraford snimio je Džor Harel 1931, i ona predstavlja jedan od najpoznatijih primera retuširanja u oblasti glamura. Potreba da se napravi fotografija sa savršenim licem, javila se daleko pre Fotošopa. Retušer Džejms Harp koji je radio za Harela je izglačao kožu na licu umetnice, kako bi je učinio mlađom. Šarp je koristio mašinu koja je vibrirala nosač negativa što mu je omogućilo da ukloni nesavršenosti sa lica glumice, linije, bore i fleke.

unnamed-1

Kolaži Ričarda Avedona u uputstva za retuširanje

Pre Avedona, modna fotografija je bila jednolična i dosadna, modeli su bili obučeni i postavljeni pred kameru. Upravo on je bio čovek koji je uveo oblike i pokrete u ovu oblast, i bio je poznat po tome što je uveo kreativne zahvate u retušu, kao što su zamućenje, distorzija i montaža. Lep primer njegove kreativnosti prikazan je na fotografiji glumice Odri Hepbern.

richard-avedon-5

Avdon je takodje bio poznat po svojim porterima punim izražajnosti, a koji su bili rezultat pažljivog dodge and burn  zahvata, sve u cilju da se postigne kontrast koji je on zamislio. Na fotografiji u prilogu vide se instrukcije za retuširanje koje je Avdon dao svom retušeru.

avedon-instruction

Brojevi na fotografiji predatavljaju sekunde za koliko je bilo potrebno produžiti ili umanjiti ekspoziciju kako bi se dobila željena fotografija.

Portrer Džejmsa Dina koji je snimio Denis Stok 1955.

Još jedna vrlo poznata fotografija koja je nastala kao rezultat manipulacije u mračnoj komori je portret Džejmsa Dina na ulicama Njujorka, a koju je snimio Denis Stok  Dennis Stock‘. Uobičajena praksa za retuširanje fotografije sastojala se u tome da se retušeru daju detaljne instrukcije šta i kako treba retuširati, šta osvetliti a šta potamneti.

unnamed-2

Radjane Meseca, Ansel Adams 1941

Ne može se završiti ovaj tekst sa primerima najboljih starih retuširanih fotografija a da se ne pomene Ansel Adamsov slučaj  dodge i burna, za koje je Adams bio pravi majstor, u mračnoj komori.

Ansel Adams je bio – i ostaje slavan i posle smrti – zbog svojih izuzetnih pejsaža. On je fotograf koji je izumeo zonski sistem u fotografiji i koji je suvereno vladao dodge i byrnom u mračnoj komori. Bio je to postupak koji je fotografije činio dinamičnijim i za oko prijemčljivijim.

unnamed-3

Svi ovi primeri razbijaju mit da su fotografije do digitalne ere bile onake kakve su izlazile iz fotoaparata. Jedina razlika izmedju ondašnjih i današnjih postupaka u retuširanju je u tome da je proces digitalizovan, da je mnogo brži i precizniji. Zadivljujuće je  koliko se mnogo tehnika koristilo u prošlosti u doba analognih fotografija, posebno kada se pogledaju oznake na fotografijama na kojim delovima i kako treba uraditi neke retuš zahvate.

Izvor teksta : http://retouchingacademy.com/history-of-retouching-photographers-and-retouchers-synergy-in-the-analog-photography-era/

Fotografije preuzete sa Wikipedije.

Tekst napisao Oldtimer.

Share This Post

3 Comments

  1. Profile photo of Igor

    Ovom prilikom da se yahvalim kolegi Oldtimeru yato sto je preuyeo da obradi ovu tematiku , posto sam ja bio sprecen u ovom trentuku da je odradim. Hvala puno:)

  2. Profile photo of boca

    Hvala lepo na ovom tekstu. Nedavno su počeli da otkrivaju Ansel Adamsove tajne i mene je oduševila (ne mogu sad da nađem taj YouTube) emisija o njegovoj posebno konstruisanoj mašini za razvijanje filmova i pravljenje fotografija gde su njeni pojedini delovi bili bukvalno na šinama. Legenda, ne bez razloga!

  3. Profile photo of Iva

    Odličan tekst.


Lost Password

Register

Skip to toolbar