Blog

Share This Post

Osnove fotošopa / Tutorijali

Napravite svoj preset za uoštravanje fotografija

Napravite svoj preset za uoštravanje fotografija

Negde sam pročitao stav da ako često obradjujete fotografije, i ako u obradi istu operaciju treba da ponovite više od pet puta, onda se za tu operaciju treba napraviti preset. U makrofotografiji je operacija finalnog oštrenja apsolutno nezaobilazni deo procesa obrade. Evo jedne metode za oštrenje, naravno, ne i jedine i ne favorizujem je ni na koji način. Metoda za oštrenje ima puno, meni se ova čini dobrom i sam je koristim.  Posebno u makro fotografiji. Ovaj tekst će Vas slikom i rečju voditi korak po korak dok u Photoshopu ne napravite svoj preset – akciju. Krajnji rezultat biće da jednim klikom na akciju koju ste sami napravili možete efikasno obaviti uoštravanje. Na kraju, sami pomeranjem klizača birate koliki stepen oštrenja želite ili koji najviše odgovara Vašoj fotografiji.

Prethodni koraci podrazumevaju da se fotografija obradi kako bi se i inače obradjivala, da se svede na željene dimenzije i da je poslednji korak koji je preostao – oštrenje.  Ja sam za potrebe ovog uputstva odabrao jednu svoju fotografiju iz maja 2017. godine.

Glava muve

Glava muve, maj 2017.

Otvorite Photoshop (PS) i pronadjite ACTIONS. Ova zbirka preseta – akcija je standardni i sastavni deo Phptpshopa a može se otvoriti i postaviti na panel ako prethodno kliknete na opciju WINDOW i odaberete (popularno “čekirate”) opciju ACTIONS. Kad ste dobili opciju ACTIONS kliknite u njoj na deo koji je obeležen plavim krugom (slika 1). Kada to uradite, otvoriće se padajući meni sa koga izaberite opciju New Action (drugi odozgo) Ovo će otvoriti sledeći meni, prikazan na slici 2:

slika 1

Slika 1

slika 2

Slika 2

U ovom prozoru, dajte ime Vašem presetu kakvo želite (ja sam odabrao ime Oštrenje i Vaš prset biće kasnije sačuvan pod tim imenom) i onda pritisnite Record. Pojaviće se crvena tačka u dnu prozora ACTIONS, a to označava snimanje preseta. Od ovog trenutka, svaka operacija koju napravite u Photoshopu biće snimljena na Vaš preset, slično kao što diktafon beleži glas.

Prvi korak je da napravite dva duplikata originalne fotografije koju ste pre toga obradili i kojoj je preostalo samo da se uoštri. To ćete postići ako dva puta prisitnete Ctrl J i dobićete ovakav ekran (slika 3):

slika 3a

Slika 3

Imenujte obe kopije slika, to je vrlo važno! Ne smeju ostati imena lejera koje daje sam Photoshop! Ja sam odabrao imena Normalno oštrenje Vivid oštrenje.  Promena imena sa Layer 1 Copy layer  je laka stvar, samo kliknite na staro ime i prekucajte ga imenom koje ste odabrali. Sad odaberite lejer  Vivid oštrenje  i invertujete sliku tako što ćete pritisnuti istovremeno Ctrl I. Ova operacija rezultovaće u ekranu koji izgleda kao slika 4. Sledeći korak je da se fotografija na slici 4 pretvori u Smart object. To se postiže

slika 4a

Slika 4

tako da levim dugmetom miša kliknete na sivu površinu u lejeru Vivid oštrenje. Ovo otvara dugačak padajući meni, u kome kliknete na Smart object. Ova opcija se bira zato što je omogućava da je dalji rad nedesetruktivan, i kasnije se uvek mogu vršiti korekcije, ili kako ćemo videti, ponovne promene u količini izoštravanja, ako nam se ne dopadne prvobitno odabrana vrednost. Sledeća operacija je da se Blednding opcija  promeni sa  Normal  Vivid light,  što kao rezultat daje ovakvu jednu, dosta neuglednu,  fotografiju (slika 5)

slika 5a

Slika 5.

Ono što sledi je da pritisnete na tastaturi Shift  i istovremeno mišem kliknete na lejer Normalno oštrenje.  Osenčiće se dva polja, kao što je to prikazano na slici 6, levo. Mišem otidite na ikonu koja predstavlja fasciklu (ona se nalazi dole na desnoj slici 6), i kliknite na nju i dobićete ovakvu sliku (to je slika 6 desno).

Slika 6aSlika 6a desno

Slika 6

Sada, dok je grupa (Group 1 na slici 6 desno) osenčena sivo promenite joj Blending option na Overlay. Fotografija će ponovo poprimiti “normalan” izgled, odnosno normalan prikaz glave muve sa svim elementima i bojom, kao na početku izrade ovog preseta (slika 7).

slika 7

Slika 7

Ono što sada sledi je desni klik na Group 1,  otvoriće se “fascikla” sa dva lejera uispod nje, kliknite na Vivid oštrenje i tako ga odaberite, zatim idite na opciju padajućih menija ovim redom: Filter – Blur – Gaussian blur. Ovaj sled operacija otvara prozor Gaussian blur-a kao što je to prikazano na slici 8. Sve što sada sledi je da klizačem u prozoru Gaussian blur odaberete onu brojnu vrednost za piksele koja će Vam dati najoštriju fotografiju. U ovom trenutku nije važno koji broj za piksele će se odabrati, jer se to kasnije može menjati. Pri tome, vodite računa da ste čekirali opciju Preview, i dok pomerate klizač levo – desno, posmatrajte koja vrednost daje, po Vama, najoštriju fotografiju. Naravno, ako odaberete opciju 0 piksela, fotografija će ostati kao original, bez ikakvog oštrenja.

slika 8

Slika 8

Sada dolazi jako važan korak. Na slici 9 je prikazan redosled operacija koje snima Vaš računar (snima se sve vreme, zapamtite!). Tu, pored opcije Gaussian blur, levo od ove dve reči,  uočićete prazan kvadratić Kliknite na njega i on će izgledati kao što je prikazano na slici 9. Ta oznaka znači da kada kasnije u radu pokrenete preset, vaš računar će obaviti ceo posao i zastati kod vrednosti za blur, a Vi onda klizačem odredjujete koja Vam vrednost daje najoštriju fotografiju. Dakle, za svaku fotografiju, kada pokrenete ovaj preset, pružiće Vam se prilika da uoštravate tako da dobijete najbolji rezultat. Ostaje još da se snimanje završi, a to se postiže klikom na kvadratić pored crvenog kruga koji označava snimanje.

slika 3

Slika 9

Sada imate gotov preset. Otvorite fotografiju, obradite je pa otidite na opciju Actions, tu odaberite vašu akciju za oštrenje prema imenu  koje ste joj dali, i kliknite na strelicu da se preset pokrene (strelica dole u sredini na slici 9). Preset će “odraditi” i zaustaviti se na ekranu koji dozvoljava da odaberete blur koji Vam daje najoštriju fotografiju. Kada izoštrite,  fotografiju možete sačuvati ili sa njom raditi nešto drugo, već prema potrebi . Ali, važno je da se u svakom trenutku možete vratiti na opciju Blur  u vašem presetu i klizačem povećati i smanjiti oštrinu.

Kao primer, ja sam za svoju fotografiju koju sam ovde postavio kao krajnji rezultat odabrao vrednost 8 px (to je slika 8, namerno sam preterao u pikselima da bi se video efekat) i sasvim je jasno, ukoliko poredite početnu i krajnju fotografiju, koliko je ovaj preset efikasan. Ja ovaj preset često koristim, imam ga u svom Photoshopu, i zadovoljan sam sa njim. Možda izgleda malo zamršeno, ali ako se prati slika po slika i korak po korak, lako ćete dobiti preset koji će Vam mnogo olakšati rad.

Iako to ne spada u ovaj preset, ali je korisno znati, jeste selektivno oštrenje koje sada može da usledi. Ja ga često korisitm, kada želim da izoštrim deo fotografije, recimo oko ili krilo insekta. Na izoštrenu sliku koja je cela uoštrena, dodate crnu masku. Time ste fotografiju sveli na početno, neoštro stanje.  Odaberete belu mekanu četkicu i otvorite delove fotografije, prelazeći četkicom preko crne maske,  koje želite da budu oštri. Ostali će biti kao original – dakle manje oštri.

Srećan rad! Ukoliko Vam ovo malo uputstvo odgovara, rado ću napraviti slične tekstove za još nekoliko preseta za uoštravanje koje koristim kod svoje obrade fotografija.

Share This Post

5 Comments

 1. Profile photo of Nebojsa

  Hvala Oldtimer, jako korisno i dobro urađeno; da se i početnici mogu lako snaći. 

 2. Profile photo of Vlada M.

  Ja koristim nesto drugaciju tehniku, sve one rade manje vise isti posao, probacu ovaj vas predlog pa javljam utiske, hvala na tutorijalu :)

 3. Profile photo of boca

  Miroslave, imao sam priliku da pročitam ovaj tekst i pre nego što je ugledao svetlosta dana. Tada sam Vam obećao da ću, čim stignem, probati kako ovo funkcioniše u praksi. Evo, probao sam i hvala Vam na ovom korisnom presetu. Odličan je za nekog ko tek zalazi u vode pravljenja sopstvenih PS akcija. Kako i ja spadam u red onih koji su od skora počeli malo da čeprkaju po PS-u, predlažem da se, radi lakšeg snalaženja u akcijama/presetima prvo formira set u koji ćemo smeštati sopstvene akcije. Dakle, prvo se iz menija akcija izabere opcija za novi set, da mu se ime, pa tek onda u okviru tog seta formira nova akcija. Ako do sada to niste uradili, najmanji problem – jednostavno, već formirani preset akcijom drag and drop a pomerite u željeni set. U prilogu sam dao i kako sve to izgleda kod mene.

 4. Profile photo of Nebojsa

  Hvala boca za preset.

 5. Profile photo of Oldtimer

  Boco  hvala, evo još jednog trika koji sam naučio! Svakako ću to uraditi, ja imam gomilu nekih preseta koje sam "skinuo" sa interneta (recimo, za Orthon efect ili za Frequency Separation) i držim ih pored akcija – preseta koje dolaze u paketu sa Photoshopom. Sad ću to lepo da razdvojim, one iz Photoshopa na jednu stranu, one sa interneta na drugu a, eto, počeću da pravim i svoje! Hvala još jednom, a posbno hvala na pažljivom čitanju i redakciji teksta. Da ga Boca nije pročitao, bilo bi tu slovnih grešaka …pa jako mnogo!


Lost Password

Register

Skip to toolbar